Mijn verhaal

Den Haag Zuidwest, Escamp, Bouwlust om nog specifieker te zijn. Daar kreeg ik mijn huisje als 21-jarige student. Een knusse maar gezellige huisje met dubbelglas en betonnen vloer. Als 21-jarige student had ik niet veel te klagen. Een huis in de Schilderswijk of Transvaal zat er niet in want die waren te duur en de wachtrijen waren enorm.

Nu 8 jaar later, de economische crisis is voorbij en het gaat best goed met Nederland. Helaas merk ik daar niet heel veel van als ik naar huis loop. Den Haag Zuidwest kampt met armoede en dat zie je en merk je overal. Voor iemand zoals ik die geboren is in de Schilderswijk, opgegroeid in de Transvaal, is het niet altijd schrikken maar wat komen er veel verhalen naar boven als ik doorvraag bij mijn buren.

Gezelligheid, geweldige mensen maar ook veel armoede en problematiek. Verslaafden, alleenstaande moeders met kinderen die in een “onveilige” klimaat opgroeien, bijstand mensen die graag willen werken maar alles behalve Werkfit zijn, obesitas, ongezonde leefstijlen, donkere straten, een opgeknapte Leyweg waar nog steeds niks valt te beleven, nieuwe Nederlanders die in de steek zijn gelaten door instanties en maar van een uitkering leven terwijl zij veel meer Human Capital bezitten, hoger opgeleide 30ers die door de crisis nooit tot bloei zijn gekomen, jongeren die buiten hangen in grote groepen en kattenkwaad uithalen zoals ik dat ken van vroeger in de Schilderswijk en Transvaal. Allemaal verhalen en ervaringen die bij mij niet in de koude kleren gaan zitten. Verhalen die ik mijn hele leven met me meedraag.

Van een Nood een Deugd maken, dat is toch wel mijn motto. Ik ben in 2016 begonnen als sociaal ondernemer. Ik noem mij zelf een sociaal ondernemer omdat ik mijn rugzak meeneem om de mensen, verhalen, problemen en ervaringen die in mijn rugzak zitten te helpen en om er mijn brood mee te verdienen. Zodat mijn neefjes, nichtjes, mijn zoon en mijn buurjongetjes en meisjes het makkelijker zullen hebben dan dat ik het heb gehad en dat zij zich zullen ontwikkelen. Dat doen mijn team en ik vandaag de dag door te laten zien dat wij er laagdrempelig voor jullie zijn, door te laten merken dat wij het ook het e.e.a. hebben meegemaakt en dat we daarom begrijpen waar jullie het over hebben (affiniteit), dat we jullie een spiegel voor houden om te veranderen voor jou zelf en dierbaren, dat we jullie empoweren, dat we met out of the box oplossingen komen en dat we een baan klaar hebben staan voor je als je weer Werkfit bent. Zodat jij weer toekomst perspectief krijgt i.p.v. dat we blijven dweilen met de kraan open. Lukt dat altijd? Nee zeker niet! Maar ik kan je wel beloven dat als we allemaal onze schouders eronder zetten en ervoor gaan dat wij, onze wijk en stad erop vooruitgaan en dat de meeste  problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Dus, kan ik op jou rekenen? Wil jij ons jouw verhaal vertellen zodat wij jou kunnen helpen. Durf jij ons uit te nodigen in je krappe, vochtige maar liefdevolle huisje. Durf jij samen met ons uit te zoeken wat jou nou tegenhoudt om te ontplooien om samen met ons uit te zoeken waar jij goed in bent zodat jij het maximale uit jouw leven kan halen.